miercuri, 26 octombrie 2011

De-a ”alba-neagra” cu CNP-ul nostru. Ne mint din nou ca este bligatoriu pt. Recensamant


De-a ”alba-neagra” cu CNP-ul nostru. Ne mint din nou ca este bligatoriu pt. Recensamant
Institutul National de Statistica (INS) a subliniat din nou marti, 25 octombrie, ca exista o baza legala pentru colectarea Codului Numeric Personal (CNP-ul) la recensamant si ca romanii au obligatia de a prezenta aceste date catre recenzori. Conform legii, sustine INS, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare si ‘refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete’ este contraventie, care se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 lei si 4.500 lei. Motivul acestor noi precizari este ca “in mass-media au continuat sa apara interpretari distorsionate privind acest subiect”, mai spune INS.
  • “Avand in vedere ca, in ciuda clarificarilor si precizarilor privind Baza legala si motivarea colectarii in cadrul capitolului de identificare a codului numeric personal, in mass-media au continuat sa apara interpretari distorsionate privind acest subiect, Institutul National de Statistica (INS) reitereaza faptul ca singura abordare corecta este cea prezentata in declaratiile noastre de presa din 21 si 24 octombrie 2011″, se arata intr-un nou comunicat dat marti, 25 octombrie de catre INS.
Concret, dupa ce face o noua trecere in revista a legislatiei in baza careia se face colectarea CNP-ului in procesul de recensamant, Institutul National de Statistica face referire la un alt act normativ in care sunt prevazute si contraventiile – H.G. 1502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011:
  • “articolul 21, alin. (1), lit. b din H.G. 1502/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, stipuleaza ca ‘refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete’ constituie contraventie. Conform art.18 din H.G. 922/2011, contraventiile prevazute la articolul 21, alin. (1), lit. b din H.G. 1502/2009, – se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei”, se arata in argumentarea INS.
Institutia tine sa sublinieze si ca “programul de inregistrare (forma finala a instrumentarului de recensamant, continutul capitolelor din formularel) a fost aprobat in cadrul sedintei Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor, din data de 30.06.2011, care a avut loc la sediul Institutului National de Statistica, a carei Minuta a fost inregistrata la Ministerul Administratiei si Internelor” si ca:
“Toate subiectele cuprinse in formularele de recensamant sunt obligatorii, cu exceptia celor optionale: cele privind etnia, apartenenta religioasa, limba materna, precum si cele legate de dizabilitati – ultima sectiune din formularul P”. (Vezi documentul atasat cu acest formular)
Precizarile INS au venit dupa ce sambata, 22 octombrie, Vladimir Alexandrescu, purtatorul de cuvant al institutului a fost citat de catre Mediafax cu urmatoarea declaratie:
  • “Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si in absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.
Contactati marti, 25 octombrie, de catre HotNews.ro in legatura cu aceste declaratii, oficiali ai INS au precizat ca “declaratia de mai sus a fost gresit interpretata si ca prezentarea CNP este obligatorie”.
“Exista obligativitatea prezentarii CNP, insa intelegem ca pot exista situatii in care posesorul actului de identitate l-a pierdut sau pot face dovada faptului ca nu dispun de acest act, caz in care recenzorii nu vor aplica amenzi, au precizat pentru HotNews.ro oficiali ai INS.
Mai mult, pe teren situatia pare sa fie alta. Mai multi cititori ne-au semnalat faptul ca exista recenzori care dau asigurari cetatenilor recenzati ca nu e neaparata nevoie sa isi precizeze CNP-ul. Acest comportament a fost confirmat si de un redactor HotNews.ro, care a primit vizita recenzorilor la data de 22.10.2011.

Declararea CNP-ului la recensamant este obligatorie. Purtatorul de cuvant al INS, demis

Presedintele Institutului National de Statistica, Vergiliu Voineagu, a anuntat ca purtatorul de cuvant al INS a gresit atunci cand a spus ca declararea CNP-ului la recensamant NU este obligatorie, astfel ca a fost demis.
Asteptat ca un eveniment serios, recensamantul populatiei se poate transforma in haos, pentru ca responsabilii au schimbat din nou regulile.
Institutul National de Statistica a anuntat marti ca trebuie sa le furnizam recenzorilor CNP-ul, dupa ce in weekend preciza ca nu este cazul. Cine va raspunde pentru banii cheltuiti deja si timpul pierdut de cei care au completat chestionarele fara aceste date?
"Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.
Este pentru a treia oara cand cei de la Statistica schimba regulile jocului. Recensamantul a inceput pe 20 octombrie, iar cetatenii erau obligati sa cumpleteze in chestionare si CNP-ul. Altfel ar fi luat si 5.000 de lei amenda.
Regula care a ramas valabila pana sambata. Atunci, dupa mai multe contestatii facute de oameni suparati ca li se incalca dreptul la intimitate, oficialii anuntau ca romanii pot trece peste aceasta intrebare fara nicio teama. Si au precizat ca au luat aceasta decizie ca sa nu blocheze numaratoarea.
Dar astazi am aflat ca fara CNP, recensamantul nu poate continua. Ce se va intampla cu cei care nu au furnizat aceste date personale si au fost deja numarati? Recenzorii se vor intoarce probabil la ei, iar operatiunea va fi blocata de haos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați decent în limitele bunei cuviințe.