Pagini

duminică, 14 august 2022

 

ÎNTRERUPEREA COMUNIUNII CU GRECII

 

   Frați creștini, iată că astăzi 1/14 August 2022 avem un răspuns public și oficial din partea Sfântului Sinod prin intermediul unuia dintre membrii săi, referitor la întreruperea comuniunii dintre BOSVR și GOC. Aceasta era de ceva vreme o realitate și o stare de fapt, dar lipsea anunțul public. Biserica noastră nu a susținut și nu a propovăduit teoriile eretice chiprianite, care cumva se pare că s-au infiltrat în mod subtil și au migrat voalat de la fostul SIR și către actualul GOC. Întreruperea acestei comuniuni recunoaște practic realitatea lucrurilor și atestă faptul că biserica noastră nu a mărturisit și nu și-a însușit niciodată aceste concepții și teorii chiprianite anatemizate.

Acum după ce am depășit problemele și piedicile datorate fostului mitropolit, în legătură cu modul de lucru defectuos și întrunirile extrem de rare ale Sfântului Sinod, sperăm să observăm și roadele normalității.

Mai exact așteptăm două lucruri foarte importante, comunicarea publică scrisă a hotărârii Sfântului Sinod care atestă întreruperea acestei comuniuni nefericite (care din păcate ne-a facut un deserviciu imens de imagine în toată lumea vechi calendaristă).

Apoi așteptăm în mod logic, firesc și absolut necesar, o nouă mărturisire de credință fără lacune, adusă la zi din perspectiva răspunsului față de provocările contemporane, care să nu mai lase loc nimănui pentru nici un fel de interpretări.

Ar fi frumos să avem această mare bucurie de praznicul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, care este și hramul Mn. Slătioara.

În încheiere ne mărturisim bucuria despre faptul că materialul nostru anterior, a fost luat în considerare alături de alte sesizări din partea clericilor și ale mirenilor și s-a pus astfel început bun pentru stoparea practicii necanonice a îngenuncherii Duminica și în anumite perioade explicit menționate.

Odată cu îndemnul Ps. Evloghie sperăm ca mesajul să fie preluat și predicat periodic de către preoții noștrii, până când vom reuși să ne dezvățăm de aceste obiceiuri nefericite care încalcă învățăturile și canoanele bisericii și ale sfinților părinți.

Atunci când și vocea mirenilor, a laicatului este ascultată, suntem încredințați odată în plus de faptul că biserica este pe drumul firescului. Implicarea mirenilor este necesară și atestă frumoasa legătură și interdependență dintre cler și laicat, care doar împreună formează biserica (oare ce ar face păstorii fără turmă, dar turma fără păstori?).

Cinste păstorilor care se îngrijesc de turma cea cuvântătoare! Asteptăm în continuare din partea lor cuvânt de învățătură, cuvânt mărturisitor, pentru a pune mereu început bun și pentru a îndrepta orice erori, greșeli sau omisiuni în plan canonic, religios și duhovnicesc.

Să nu uităm, a greși este omenește, a nu recunoște greșeala și a nu ne îndrepta este de fapt singura și marea problemă.

Ascultați cu atenție predica de mai jos, dați mai departe acest cuvânt de învățătură și haideți să punem cu toții început bun. Așa să ne ajute Dumnezeu!

 



 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați decent în limitele bunei cuviințe.