sâmbătă, 22 octombrie 2011

Problema CNP-ului la recensamant, rezolvata astazi de Institutul National de Statistica 22.10.2011


Problema CNP-ului la recensamant, rezolvata astazi de Institutul National de Statistica
22.10.2011
Persoanele care refuza sa-si declare codul numeric personal (CNP) la recensamant pot fi inregistrate si fara acesta si nu risca absolut nicio sanctiune, a afirmat purtatorul de cuvant al Institului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu.
"Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.
Alexandrescu a prezentat o informare privind evolutia recensamantului in primele doua zile de desfasurare, respectiv joi si vineri.
De asemenea, el a explicat modul in care poate fi dispusa o amenda si situatiile "exceptionale" in care se recurge la o astfel de metoda, referindu-se si la refuzul celui recenzat de a-si divulga CNP-ul.
"Nu am dat nicio amenda pana acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, in principiu, cooperanti, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au intamplat astfel de lucruri ", a declarat purtatorul de cuvant al INS.
Reprezentantul institutiei a precizat ca au fost cateva situatii in care recenzorii au gasit portile curtilor incuiate si cainii liberi de cealalta parte a gardului, motiv pentru care "nu au putut stabili un contact" cu familiile respective, insa, conform obligatiilor pe care si le-au asumat, acestia trebuie sa revina "de cate ori va fi nevoie, pana vor reusi sa discute cu cei de-acolo".
Alexandrescu a mai spus ca amenzile sunt doar o solutie "ultimativa" la care se ajunge doar in cazul unui refuz explicit si repetat al unor persoane de a raspunde chetionarelor recenzorilor.
Reprezentantii PSD au cerut in mod repetat populatiei sa nu-si divulge codul numeric personal cu ocazia recensamantului. Prin vocea senatorului PSD de Prahova Georgica Severin, partidul si-a acuzat adversarii de la PDL ca, prin solicitarea "ilegala" a CNP, ar urmari sa-si faca o baza de date pentru a frauda alegerile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați decent în limitele bunei cuviințe.