luni, 24 aprilie 2017

RECORDURILE NEPUTINTEI!


Ieri am citit despre moartea napraznica a doi copii foarte speciali. Consider ca acest eveniment merita o mica analiza dintr-o perspectiva crestina axata pe latura si responsabiltatea educationala a parintilor. Mai jos postam cateva fragmente din stirile media iar la sfarsit cateva ganduri.

   Dor Geta Popescu (13 ani), supranumită alpinista-fenomen a României, deținătoarea mai multor recorduri mondiale şi europene, este unul dintre copiii care au fost uciși de o avalanşa din Retezat. Ea era însoțită de un coleg, Erik Gulacsi, 12 ani, și el deținător al unor recorduri. El este cel de-al doilea copil care a decedat în avalanșa produsă sâmbătă în Retezat.
În tragedia din Munţii Retezat au murit sâmbătă doi copii de 13 şi de 12 ani, după ce au fost surprinşi de o avalanşă pe un traseu periculos, unde zăpada măsoară peste un metru. Copiii erau însoţiţi de cinci adulţi, trei dintre ei au fost răniţi de zăpada prăvălită de pe munte. Rănile supravieţuitorilor nu sunt însă foarte grave, spun echipajele de salvare care au intervenit. Acestea au avut nevoie de patru ore ca să ajungă la locul unde erau oamenii. Meteorologii anunţaseră încă de vineri că în masivul Retezat e risc maxim de avalanşă. A nins mult, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră. Potrivit salvamontiştilor, cei doi adolescenţi care au murit pe munte au fost loviţi puternic de stânci în momentul declanşării avalanşei din Munţii Retezat. Cei doi erau însoţiţi pe munte de taţii lor.
Dor Geta Popescu are în palmares opt recorduri mondiale şi unul european, ea obţinând primul record la zece ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri).
Seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a explicat ca cele doua grupuri pur si simplu nu aveau voie sa fie in acea zona.
"Vorbim de un numar foarte mare de persoane care intr-o perioada cu zapada proaspata nu aveau ce cauta acolo. Chiar daca este cum ziceau unii o scoala de munte. Pai tocmai, asta nu cred ca inveti la scoala de munte sa te duci a doua zi dupa ce a nins proaspat un metru. Asta este cea mai mare greseala pe care o faci intr-o scoala de munte. Sa le-arati ce?
Nu ne-au anuntat ca sunt in zona, de obicei se anunta cand e un grup mare ca sa suplimentam si noi - nu mai erau doi salvamontisti, erau 10, dar nu au zis nimic. (...) Am dat avertizare si ieri si alaltaieri, am dat tot timplul avertizari pentru ca zapada depusa, asta nu trebuie sa fii expert, depusa foarte multa intr-un timp foarte scurt nu are priza jos - e ca zapada de un metru pe acoperisul de tabla, asa se duce", a spus Bodeanu.
Acesta a explicat ca, dintre cei 5 adulti, unul a fost preluat de ambulanta - este vorba despre tatal Dor Getei Popescu - si ceilalti de politisti, pentru a da explicatii despre cum a avut loc tragedia (este deschis dosar penal).
A fost incalcata legea muntelui: Nu profana muntii prin mania recordurilor!
Salvamont Neamt transmite, printr-un mesaj postat pe contul de Facebook, ca in evenimentul de sambata a fost incalcata ultima dintre cele 10 legi ale muntelui. "Trecand peste tragedia in sine, peste drasmatismul situatiei, peste povesti si legende precum ca muntele isi ia din cand in cand jertfa, exista un mare semn de intrebare, un mare DE CE? DE CE... cand de zile intregi SALVAMONT Hunedoara emitea avertizari de pericol iminent de avalansa.
Mai mult de atat, aceste avertizari sunt emise pentru turistul obisnuit, nu pentru alpinisti cu mare experienta care au calcat in picioare varfuri de mii de metri... DE CE? Exista o lege a muntelui uitata de mult si de multi, ultima din cele 10 “Nu profana muntii prin mania recordurilor. Intelege-le sufletul!', a scris pe Salvamont Neamt.

Ultima postare a Getei Popescu urcata Vineri dimineata pe Facebook:
"Performantele mele anterioare şi expunerea media sunt argumente solide pentru a te alătura echipei cu care am realizat expediţiile de record in munţi înalţi. Alătură-te echipei câştigătoare, am nevoie de susţinerea ta
Un Comentariu postat pe net:
“Lumea alpina” a sanctionat inca de cativa ani actiunile acestui tata orbit de recorduri, insa evident ca vocile lor nu au avut ecou, prinde mult mai bine o stire bombastica decat o parere critica. Alpinismul de altitudine nu este un sport pentru copii, sa faci recorduri de tipul “cel mai tanar” in acest sport este o mare ineptie din punct de vedere medical, ca sa nu mai vorbim ca din punct de vedere strict sportiv recordurile acestor doua fete nu reprezinta o performanta de top, cum este cazul lui Toma Coconea sau Tibi Useriu. In acest caz, faptul ca nu a fost nimeni atat de inconstient incat sa faca toate acele varfuri la o varsta atat de frageda ar trebui sa ne puna pe ganduri…
Surse:

Cateva ganduri despre ispita vedetismului si educatia copiilor

      Este greu sa te apleci asupra unei asemenea tragedii si sa ramai impartial. Cine poate intelege durerea infinita a tatalui supravietuitor, durere care il va insoti probabil toata viata. Poate tragicul eveniment este o ”mana intinsa” de Dumnezeu familiei, o sansa de schimbare sufleteasca, de pocainta, de inviere duhovniceasca. Este posibil ca Dumnezeu sa fi luat acesti copii acum, aflati poate inca la limita superioara a inocentei, pentru a le salva sufletele de o previzibila boala duhovniceasca numita mandrie si vedetism. Oricum ar fi nu trebuie sa judecam, trebuie insa sa invatam ceva.
Traim intr-o lume concurentiala (spre ex. Coreea de Nord este în topul tarilor cu cea mai mare rata de suicid, pentru al 11-lea an la rand iar una dintre cauze este teama de esec datorata concurentei acerbe la nivel de reusita sociala). Unii parinti din dorinta extrema de reusita pentru copiii lor, ajung sa le induca copiilor frica de esec (urmare fiind depresiile si tentativele de suicid) sau sa le hiperpotenteze anumite abilitati si aptitudini reale sau imaginare din dorinta de reusita absoluta. De aici pana la extreme nu mai e decat un singur pas. Parintii le distrug astfel in mod inconstient copiilor inocenta. Copiii care ajung la performante reale vor avea de luptat prematur cu ispitele mandriei si ale vedetismului si e greu de crezut ca vor iesi invingatori. Toate acele emisiuni de divertisment unde copiii sunt incurajati sa devina campioni si mici vedete sunt distrugatoare.
Cei mici (cu anumite  exceptii) nu ar trebui sa vada lumina reflectoarelor in calitate de aspiranti la titluri, premii si onoruri. Cea mai frumoasa perioada a vietii este copilaria, iar pentru a fi asa, ea trebuie traita si savurata din plin mai ales prin joaca. Copiii trebui sa aiba timp sa se joace (joaca este o modalitate educationala nativa fireasca si minunata). De multe ori cei mici sunt incorsetati intr-un program zilnic sufocant, scoala, afterschool, meditatii, discipline recreative/sportive/educative optionale, unele dupa altele fara pauze consistente si fara timp de joaca.
Este foarte bine ca ei sa fie implicati in activitati extrascolare si sa practice macar un sport, DAR cu masura si cu timp liber suficient. Din pacate sistemul educational urmeaza acest trend opresiv axat pe competitie si performanta si mai ales pe cantitate. Programa scolara este foarte incarcata iar varsta de ”scolarizare” coboara. Se doreste ca cei mici sa fie ”institutionalizati” de la varste cat mai fragede. Scopul final camuflat si nedeclarat este ruptura dintre parinti si copii, ideea e sa fie cat mai ocupati si obositi, sa se vada mai rar si mai putin. Asta este societatea viitorului in care veti auzi dictonul suprem: ”Copiii vostri sunt ai nostri”!
Copiii nu trebuie sa fie angrenati de parinti in lupta pentru suprematia de a fi cei mai buni, de a fi mereu primii. E bine sa fii bun, sa mai si castigi dar nu sa faci un scop din asta. Un asemenea obiectiv ii ruineaza sufleteste, le fura timpul liber si le macina inocenta. Este necesara masura si dreapta socoteala.
Parintii trebuie sa inteleaga un lucru elementar. Cel mai pretios dar si cea mai importanta mostenire pe care o pot lasa copiilor este CREDINTA. Daca au credinta, Il au pe Dumnezeu si implicit tot ce le trebuie pentru a reusi in viata, si aici si dincolo!
Ramane in final sa reflectam si la paradoxalul record al neputintei omenesti tragic ilustrat aici, sa bati recorduri mondiale si sa urci pe munti periculosi la peste 5000 de metrii si sa mori rapus de avalansa in muntii Retezat!
Dumnezeu sa odihneasca sufletele celor doi copii si sa mangaie duhovniceste inimile parintilor indurerati!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați decent în limitele bunei cuviințe.