duminică, 23 martie 2014

UNIREA
GOC-K  (Kallinikos) – SIR (Synod in Resistance)
s-a realizat in sfarsit dupa 30 de ani (1984-2014)

     Unirea dintre Biserica Ortodoxa Adevarata a Greciei si Sinodul in Rezistenta (chiprianiti) s-a infaptuit pe, 5/18 Martie 2014, s-a confirmat si notificat oficial pe, 7/20 Martie 2014 si s-a concelebrat astazi in mod solemn prin slujirea Sfintei Liturghii la Manastirea Sf. Nicolae din Paiania, Atena.
   Daca in urma cu 90 de ani, pe 10/23 Martie 1924, unitatea ortodoxiei a fost rupta prin introducerea mincinoasa a noului calendar (adoptat in acea zi de catre Biserica Greciei) iata ca astazi, in aceeasi zi pe 10/23 Martie 2014, s-a refacut unitatea dintre adevaratii ortodocsi traditionalisti, care din pacate au fost separati vreme de 30 de ani. Aceasta unire care s-a realizat cu greu (numai ultima etapa a dialogurilor sustinute a durat mai bine de un an) este rodul efortului asumat de a face front comun in duh si adevar impotriva ecumenismului care inghite incet si sigur “ortodoxia oficiala”. Aceasta unire nu este una artificiala (cum in mod gresit este blamata de catre unii neinformati sau rau intentionati) facuta doar de dragul unitatii in ideea de a crea o forta care sa se poata impotrivi ecumenismului. Este o unire reala cu implicatii directe asupra bisericilor ortodoxe traditionale autonome din, Romania, Bulgaria si Rusia/Ucraina, ce reprezinta in primul rand recunoasterea si asumarea unei ecleziologii comune ancorata in duhul autentic ortodox si care doreste  sa raspunda in mod legitim atat omisiunilor care i-au fost imputate cat si provocarilor contemporane.
Rodul imediat si palpabil al acestei uniri in plan ecleziologic il constituie adoptarea comuna a unui document extrem de valoros intitulat, “Biserica Ortodoxa Adevarata in Opozitie fata de Erezia Ecumenismului – Probleme Dogmatice si Canonice”.
Acest document reprezinta in fapt baza teologica ce intareste si consolideaza aceasta uniune si abordeaza teme de maxim interes cum ar fi; ce anume defineste si reprezinta biserica/principii si baze ecleziologice, ecumenism/serghianism/masonerie, ortodoxia oficiala, ortodoxia adevarata traditionala, reantoarcerea la ortodoxie, harul in biserica oficiala etc.
In urma acestei uniri, Sinodul in Rezistenta nu mai exista el fiind incorporat de catre GOC-K dupa ce in prealabil au fost ridicate si abrogate toate sanctiunile canonice pronuntate de-a lungul timpului, fapt ce permite restabilirea unei depline comuniuni euharistice.
       Ne dorim ca aceasta unire sa ramana fidela idealului de a pastra si continua in mod deplin, autentic si neschimbat, pretioasa mostenire canonica si patristica ortodoxa traditionala. Speram ca acest eveniment sa se constituie intr-un exemplu viu si graitor pentru cei aflati in dezbinare, oferind dovada ca oricand este posibila intoarcerea si unirea celor dezbinati avand ca liant nu “pacea, toleranta si ecumenismul” ci marturisirea adevarului.
Nota.
    Trebuie mentionat faptul ca biserica noastra (BOSVR) a fost in comuniune cu GOC in perioada 1979-1984, prin intermediul unuia dintre sinoadele ei dizidente condus la acea vreme de catre raposatul Mitr. Kallistos (sinodul kalistit la acea vreme era separat de sinodul GOC condus atunci de catre PS Avxentie nu din motive ecleziologice ci datorita unor hirotonii “necanonice”, recunoscute ulterior de catre GOC si confirmate prin reprimirea in vechiul sinod a majoritatii ierarhilor separati). Trebuie specificat faptul ca in prezent, ecleziologia BOSVR este similara si compatibila cu ecleziologia GOC-K.
    De asemenea trebuie notat si faptul ca incepand cu 1984, datorita contextului istoric/politic marcat de teroarea comunista, care nu permitea accesul real la informatii si cu atat mai putin a acelor informatii din sfera religioasa, BOSVR a “continuat” comuniunea cu nou formatul sinod in rezistenta prin persoana Ps. Mitropolit Chiprian de Oropos si Fili datorita faptului ca a ramas singurul continuator al defunctului sinod kalistit ce a mai pastrat relatia de comuniune cu BOSVR (fost ierarh in sinodul kalistit, Ps. Chiprian a devenit presedintele unui sinod nou creat ce a intrat si ramas in schisma 30 de ani fata de sinodul din care s-a desprins). Aceasta comuniune in ultimii ani a devenit mai mult una formala datorita diferentelor ecleziologice care au iesit treptat la iveala.
     Ne bucuram ca presiunea exercitata in ultimul an de catre BOSVR fata de SIR pentru rectificarea si renuntarea la punctele ecleziologice sensibile si duplicitare (in linii mari este vorba despre optica si atitudinea laxa si permisiva fata de felul in care se presupune ca inca lucreaza Harul in Tainele bisericilor oficiale care au fost numite in mod eronat madulare bolnave impartind astfel Trupul Lui Hristos, despre absoluta necesitate a unui viitor mare sinod necesar pentru condamnarea lor etc.) a dat roade si rezultate concrete mai ales pe fondul dialogului consistent si de durata avut simultan de catre SIR si cu GOC-K.
      Celor care furibund au atacat biserica noastra cerand intreruperea imediata a comuniunii cu SIR si care pe acest motiv, in grava necunostinta de cauza, au acuzat-o de erezie, le raspundem prin exemplul faptelor si in consecinta a rezultatului. Rabdarea si dialogul au adus roade si au intors SIR in matca din care s-a desprins in urma cu mult timp, in sanul Adevaratei Biserici Ortodoxe a Greciei cu care si noi am fost si probabil vom reintra curand in comuniune, daca vor fi respectate toate conditiile canonice si ecleziologice necesare pentru aceasta, fiind in fapt o simpla formalitate deoarece exista o baza ecleziologica comuna, consens in dialog precum si recunoastere reciproca.
       Sa ne rugam Sfantului Ierarh Glicherie Marturisitorul (care a dat binecuvantare pentru inceperea comuniunii cu sinodul kalistit si astfel implicit cu Biserica Ortodoxa Traditionala a Greciei) sa randuiasca toate cele de folos pentru bunul mers al bisercii noastre si pentru pastrarea sau inceperea oricarei comuniunii euharistice, numai si in baza temeliei marturisirii Adevarului de Credinta.
Surse:
 http://hotca.org/pdf/TrueOrthodoxOppositionEcumenism.pdf
 http://hotca.org/documents/encyclicals/534-encyclical-march-10-23-2014
http://www.synodinresistance.org/pdfs/2014/03/22/E20140322aCommonEcclesiology15/E20140322aCommonEcclesiology15.pdf
http://www.synodinresistance.org/pdfs/2014/03/20/20140320aAnnouncement.pdf




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați decent în limitele bunei cuviințe.