duminică, 15 iunie 2014



RECENZIE CARTE
Titlu  Părinţi străluciţi, profesori fascinanţi
Autor  Augusto Cury
Editura  For You
Anul  2005


    Aceasta carte va schimba pentru totdeauna viziunea asupra modului de a crea o educatie VERITABILA. Formarea de copii si de adolescenti sociabili, fericiti, optimisti si intreprinzatori este o mare provocare in ziua de azi. Singuratatea nu a fost niciodata atat de intensa: parintii isi ascund sentimentele de copii, copiii isi ascund lacrimile de parinti si profesorii se refugiaza in autoritarism.
   Aceasta lucrare arata ca, pentru a fi deosebiti, trebuie sa ne insusim si cele sapte deprinderi ale parintilor inteligenti si ale profesorilor fascinanti. Ea atrage atentia asupra celor sapte pacate capitale ale educatorilor si ne invata zece tehnici pedagogice care pot crea un spatiu de dezvoltare deplina si autentica, atat in sala de clasa, cat si acasa. Cartea lui Augusto Cury, a revoluţionat modul în care milioane de părinţi şi profesori din toată lumea abordează sarcina deosebit de importantă de a forma oameni fericiţi, realizaţi şi cu solide principii etice si morale. Este o reflecţie încântătoare despre puterea inteligenţei şi a gândirii si mai ales despre necesitatea fundamentala a unor principii sanatoase in actul educatiei.
   Din marea multime a cartilor ce au ca subiect educatia copiilor si a tinerilor aceasta (alaturi de alta carte extrem de utila, concisa si necesara prin sfaturile practice intitulata, Despre Educatie si scrisa de Sfantul Vladimir - Mitropolit al Kievului) merita o scurta recenzie pe pagina acestui blog, deoarece se adreseaza celor ce cauta adevaratele principii ale unei educatii veritabile ancorata in firesc si moralitate. Cine are copii stie cat de greu este sa le oferi o educatie buna si mai ales functionala, care sa dea roadele scontate. Parintii adevarati stiu ca sunt supusi greselii si ca mereu invata si ei perfectionandu-si stilul si tehnicile educationale. Aceasta carte vina in intampinarea lor, precum si a celor care vor fi candva parinti si vor sa-si faca temele inca de pe acum.
   Augusto Cury este psihiatru, psihoterapeut, om de ştiinţă, scriitor şi mai presus de toate, dascal, educator si formator educational prin cartile publicate si conferintele sustinute. Cărţile sale sunt publicate în diferite ţări ale lumii, au fost adoptate în universităţi şi folosite în cercetări şi teze de cursuri post-universitare, în psihologie, sociologie şi ştiinţe ale educaţiei.   
   Va recomandam sa comandati si sa cititi integral aceasta carte. Pentru cei care din motive diferite nu vor avea sansa acestei lecturi, incercam aici sa surprindem in sinteza cateva dintre ideile fundamentale ale cartii (care sunt foarte bine dezvoltate si explicate in carte).
Evita cele 7 pacate capitale ale educatorilor.
1.    NU corecta pe nimeni in public.
2.    NU exprima autoritatea in mod agresiv.
3.    NU fi excesiv de critic.
4.    NU pedepsi la furie si nu impune limitari fara explicatii.
5.    NU fi nerabdator si nu renunta niciodata sa educi si sa crezi in oameni.
6.    NU-TI incalca cuvantul dat
si cel mai important dintre toate,
7.    NU distruge speranta si visele celor mici.

   Inainte de a fi dascal fi prieten cu ei, apropie-te de sufletul lor, impartaseste cu ei bucuriile si necazurile, pregateste-i pentru esecuri, invata-i ca nu conteaza dimensiunea obstacolelor ci dimensiunea motivatiei de a le depasi. Invata-i sa fie optimisti, sa inteleaga ca nu trebuie sa nege ci sa infrunte obstacolele, fa-i sa inteleaga ca trebuie sa depaseasca esecul intelegand ca adevarata bucurie vine mereu dupa o cadere si consta tocmai in actul de a te ridica si a merge mai departe avand deja lectia invatata. Cei deznadajduiti si deprimati care se gandesc la moarte, trebuie sa inteleaga ca in fond, sunt infometati si insetati de viata, ei nu fug de viata ci de probleme si durere iar moartea este doar iluzia unei rezolvari (daca iesi nefericit din viata, cum oare vei intra fericit dincolo de ea). Educa mereu folosind intai tacerea, nu vorbi prea mult, fi concis, povesteste-le, invata-i sa gandeasca, sa-si puna intrebari si mereu adreseaza-le tu intrebari provocandu-i sa gandeasca. Lauda-i mereu inainte sa-i critici si pune accent mai mult pe indreptare decat pe pedeapsa. Negociaza uneori cu ei pedeapsa cerandu-le sa-si propuna singuri pedepse (veti fi uimiti de rezultate). Invata-i sa descopere si sa puna mai mare pret pe lumea sufleteasca interioara decat pe cea exterioara. Invata tu ca si educator ca in spatele fiecarui copil problema se ascunde o problema si ca toate actele de vandalism si teribilism sunt strigatul mut care cerseste atentie si dragoste. Umanizeaza actul educational si capteaza-le atentia prin exemple vii si prin povestile din spatele marilor descoperiri, teorii si evenimente. Detensioneaza conflictele nerepetand aceleasi critici, acuze si cicaleli pe care ei le stiu pe de rost, surprinde-i cu ceva nou, raspunde la rau facand bine sau aplaneaza un conflict prin distragerea atentiei catre ceva constructiv, pozitiv.
    In aceasta carte veti invata si cateva lucruri extraordinare despre memorie care infirma ceea ce credeati ca stiti despre ea.
Nu exista amintire pura. Memoria inregistreaza absolut tot iar acest proces este involuntar (atunci cand nu este si voluntar). Emotia determina calitatea inregistrarii. Intensitatea emotionala a unei experiente determina importanta si gradul de retraire si reactualizare a experientei respective.
Memoria nu poate fi stearsa (exceptand cazurile extreme si acelea cand singura se inchide ca si mecanism de autoaparare in fata unor traume violente). Traumele nu pot fi uitate. Rezolvarea conflictelor nu se poate face prin stergere, nu putem apasa DELETE ca la PC. Exista insa o solutie surprinzatoare, putem inregistra noi experiente pozitive peste cele negative. Crestinismul invata asta de mult, daca tu ai facut raul sau ai fost victima unui rau, fa in consecinta opusul adica binele, inregistreaza emotional si preferential binele in memoria ta si el va fi noua ta amintire. Iarta ca sa nu porti mereu dusmanul cu tine in suflet, altfel te va macina mereu grija si tensiunea, iertandu-l scapi de tulburare si faci pe deasupra si o fapta buna.
    Mai mult decat de bani, confort, jucarii, accesorii si bunatati, copiii asteapta de la noi atentie, dragoste, intelegere si indrumare sufleteasca.

   Incheiem acest material cu urmatoarea afirmatie. Nimeni nu poate sa opreasca raul din lume, nu ne putem opune sistemului incercand sa-l oprim. Este o mare capcana ideea de a lupta contra ocultei, tarziu cei care cred asta vor intelege ca n-au reusit decat mici victorii care in realitate i-au facut sa revina mai organizati si mai puternici pe cei care conduc lumea din spatele cortinei. Nimeni nu poate sa scoata afara intunericul dintr-un loc fara lumina. Solutia este sa aprindem lumina, sa lasam sa intre lumina. Aprindem lumina prin faptele bune si lasam sa intre lumina prin rugaciune. Asa putem sa ne opunem raului din noi si din lume, nu incercand sa-l oprim ci ferindu-ne de el si aprinzand lumina faptelor bune. Pana la urma intunericul este doar absenta luminii, este intuneric in lume pentru ca noi nu mai luminam indeajuns, nici inauntrul nostru, nici in afara.  HAIDETI SA APRINDEM LUMINA!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați decent în limitele bunei cuviințe.