duminică, 12 octombrie 2014

BOSVR nu da binecuvantare credinciosilor pentru a primi Cardurile de Sanatate

Deoarece exista deja o hotarare in acest sens (Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România 
cu privire la introducerea actelor de identitate biometrice) inca din Februarie 2009, reamintim credinciosilor faptul ca si acum Sfantul Sinod al bisericii noastre mentine si intareste aceasta hotarare neimpunandu-se necesitatea adoptarii unui alt document. Pozitia Sfantului Sinod este categorica si nu se acorda binecuvantare pentru acceptarea Cardului de Sanatate care este si el un document biometric (conţine un cip cu informaţii personalizate, unice pentru fiecare individ).
Pasajul relevant din aceasta hotarare care poate fi consultata pe blog la rubrica ”Documente BOSVR”, este urmatorul:

in concluzie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România se declară fără echivoc şi întrutotul împotriva iniţiativei de introducere a documentelor biometrice. În calitate de instituţie divino-umană, ce are datoria de a păstori duhovniceşte pe cei ce ascultă glasul ei, şi nearătându-se nepăsătoare nici faţă de nevoile şi drepturile sociale şi civice ale poporului nostru, Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România nu acordă binecuvântare credincioşilor din sânul său în vederea acceptării documentelor biometrice de identitate”.      
Deoarece exista o multime de informatii pertinente si accesibile referitor la pericolul pe care il presupune acceptarea unor asemenea acte si documente (din motive de libertate a constiintei care este garantata prin Constitutie in art. 29, din motive religioase, etice, juridice, morale, sau orice alte motive care tin de libertatea persoanei) nu vom incarca in mod inutil acest material. Dorim totusi sa aducem in discutie trei aspecte importante pe aceasta tema.

1.
Calitatea de asigurat în sistemul național de sănătate nu este condiționată de primirea și folosirea cardului ci de plata contribuțiilor la Casa de Sănătate din zona în care sunteți domiciliați. Deci, puteți refuza cardul fără probleme, în continuare se poate beneficia de serviciile medicale FARA CARD, doar cu buletinul. De altfel, majoritatea medicilor și a cabinetelor medicale nu au cititoarele de carduri, iar sistemul informatizat centralizat nu a fost încă pus la punct, aceasta fiind o etapa ulterioară ce se dorește a fi implementată. Mai exact
sistemul va func
ționa în paralel (cu card și fără) încă o perioada nedeterminata (conform unui comunicat CNAS se vor tipari si distribui carduri si in urmatorii 4 ani), timp in care se pot intampla multe, mai ales pe fondul unei opozitii sustinute a societatii civile si a unui refuz masiv al populatiei (se pare ca deja 20% dintre brasoveni refuza cardul de sanatate). Totusi nu trebuie nici sa ne mintim singuri, sistemul nu doarme si mai devreme sau mai tarziu tot va implementa acest lagar electronic.
Pana atunci, dovada calitatii de asigurat se va face, ca si pana acum, cu adeverinta eliberata de angajator pentru persoanele angajate, adeverinta de asigurat eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul sau documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.
Oricum sistemul rămâne cam același cu sau fara carduri: la spital nu au aproape nimic (medicamente, pansamente, instrumentarii sau dispozitive medicale). Trebuie sa le cumperi singur din farmacie. Iar pentru consultații, mai bine mergi la clinici private unde dai cam aceiași bani pe care oricum îi lasai „ca o atentie” la medicul de la Stat, dar cu așteptare la cozi mai mici si beneficiand de servicii calitative si incomparabil mai bune. Nici la medicamente nu mai primesti nimic substantial compensat astfel ca pana la urma intre, a fi fara card sau, a fi cu card, ramane pana la urma o problema de constiinta, de credinta, cu implicatii majore mult mai mari in plan duhovnicesc decat trupesc.

2.
Cardul vine de la CNAS lipit de o foaie care con
ține unele informații explicative, precum și un formular care trebuie depus la medicul de familie, care îl va parafa și semna. Pe acest formular va trebui să bifați dacă sunteți de acord ca următoarele informații să fie incluse pe card: grupa sanguină și Rh-ul, bolile cu risc vital, dar și bolile cronice de care suferiți. Totodată, prin acest formular vi se cere in mod ilegal si abuziv să bifați în căsuța cu „da” sau „nu” dacă sunteți sau doriți să deveniți donator de organe și această informație să se regăsească pe cardul de sănătate.

Aceasta este dovada minciunilor si manipularilor din partea autoritatilor! In vara, seful CNAS spunea clar:
“Cardul naţional de sănătate va constitui punctul de referinţă în sistem. Pentru a fi implementat cu succes, a fost modificată, în luna mai, Legea sănătăţii, privind acordul de donare (acordul prezumat/implicit pe seama caruia s-a facut atata scandal). Adică a fost eliminat acordul de donare de pe cardul naţional de asigurări de sănătate”.
Si:
“Am eliminat acordul de donare de pe cardul naţional tocmai pentru a nu se denatura scopul acestuia (adica traficul de organe si industria transplantului), care nu este altul decât acela de a dovedi calitatea de asigurat şi de a certifica serviciile medicale care se efectuează la furnizori”, a explicat Ţibichi.
Asadar, insusi seful asigurarilor de sanatate informa publicul ca:
- LEGEA a fost schimbata astfel incat acordul de donare sa NU mai fie inclus in card;
Acum, avand in vedere ca pe “fisa explicativa”e trecut clar acordul de donare, raman doua variante de lucru care sa explice sensul instructiunilor oficiale care insotesc cardul:
- fie autoritatile au mintit si au comunicat ceva fals: legea va fi din nou modificata, acordul de donare prezumat a ramas sau va ramane cumva;
- fie manipuleaza ordinar: au modificat legea, acordul de donare nu mai e obligatoriu prin lege, insa prin fisa explicativa (un fel de instructiuni de folosire), dau de inteles, bazandu-se pe lipsa de informare a publicului, ca acordul de donare e necesar;
Verificarea Legii cu pricina si a modificarilor ulterioare confirma spusele sefului CNAS – acordul de donare a fost inlaturat din lege si nu e obligatoriu.
Asadar, SINGURELE informatii care sunt cerute, prin LEGE, pentru card, sunt: a) numele, prenumele, precum şi codul numeric personal ale asiguratului; b) codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; c) numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.
Cum se explica, atunci, faptul ca “fisa explicativa” contine si acordul de donare? Daca prin lege au renuntat, atunci ei incearca prin MANIPULARE sa va smulga acest acord atat de pretios pentru industria si mafia traficului de organe. Chiar daca nu e obligatoriu, autoritatile vor sa convinga lumea sa-si treaca acordul sau dezacordul, mai ales ca nu este deloc improbabila o re-modificare ulterioara a legii care sa re-includa acordul de donare! Poate chiar in ianuarie 2015, cand e programata urmatoarea modificare a legii…
Dar, cum s-ar explica acest comportament al autoritatilor? Adevarul este urmatorul, abrogarea unor articole din Lege a fost cauzata de presiunea si existenta unor procese pe rol prin care se contestau tocmai punctele eliminate, in virtutea protectiei datelor personale.Acest lucru arata ca orice demers juridic, daca e bine fundamentat, poate avea efecte pozitive. Este limpede, insa, ca autoritatile mizeaza, pe de o parte, pe lipsa de informare a publicului (cati oameni stiu ce este in lege cu adevarat? cati stiu ca in unele cazuri se incalca flagrant alte legi?) si, pe de alta parte, pe incheierea proceselor deschise in prezent. Pentru ca, odata procesele incheiate, autoritatile pot reintroduce respectivele articole de lege abrogate momentan. Ceea ce inseamna ca e necesara o presiune continua pe autoritati si o informare corecta a publicului. E important de retinut ca, atunci cand au abrogat respectivele articole, autoritatile nu ne-au facut niciun serviciu, ele pur si simplu au fost OBLIGATE sa respecte LEGILE!
In fine, mai trebuie adaugat ca, poate chiar mai important decat cardul este DOSARUL DE SANATATE. Aceasta este “piatra din capul unghiului” a digitalizarii sanatatii: anume,colectarea tuturor informatiilor si datelor personale posibile a tuturor asigurarilor de sanatate din tara aceasta. De aici si aceste manipulari si actiuni in forta, ilegitime, ale autoritatilor. Ele vor informatii complete despre noi, care sa fie usor gestionabile, controlabile, folosite…

3.
Refuzul oricarui act biometric si implicit a cardului de sanatate este pana la urma un act de marturisire, o jertfa personala. Cei bolnavi si dependenti de anumite servicii medicale trebuie sa inteleaga acest aspect.
Gestul lor de a se lipsi de bunavoie de serviciile medicale conditionate de acceptarea acestui card (chiar cu pretul sanatatii sau al vietii lor), reprezinta in realitate principiul fundamental conform caruia, adevarata credinta se demonstreaza prin fapte, iar aceasta este ocazia perfecta pentru a inchina Domnului Dumnezeu fapte de jertfelnicie.
Cei care vor face aceasta alegere, atunci cand va veni vremea, trebuie sa nu uite faptul ca, nu se afla in primejdia de a face de capul lor ceva necugetat, ci au in acest sens binecuvantarea bisericii si se afla sub ascultare.
Refuzul cardului de sanatate este si va fi primul examen serios in materie de credinta transpusa in fapta.
Ce vom alege, vorbele sau faptele?
Recomandam tuturor sa se sfatuiasca cu duhovnicii personali si sa studieze mai ales subiectul transplantului de organe. Multa lume se afla in inselare pe acest subiect, multi inca mai cred ca a dona organe este un gest de dragoste si jertfa fata de aproapele, nimic mai fals si mai mincinos. Sub aceasta masca si in spatele unor asemenea aparente se ascund lucruri nebanuite. Practic pentru a putea fi donator de organe trebuie sa fiti inca in viata, in realitate sunteti declarat a fi (sau „ajutat” sa ajungeti intr-o asemenea situatie) in moarte cerebrala sau cardiaca, concepte inventate, brevetate si implementate cu multa rabdare, viclenie si suport media&financiar pentru a va putea fi recoltate organele in mod legal. Tragic este faptul ca odata ce va dati acordul pentru a fi donator de organe, consimtiti si va semnati propria sinucidere iar acesta este pacatul suprem fara iertare. Subiectul acesta este foarte complex si poate vom reveni cu un material dedicat.

Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne ajute pe toti sa nu acceptam nici un fel de acte biometrice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați decent în limitele bunei cuviințe.